Home / 

WHO IS SHE // WHO AM I
– Stærke kvinder fra oldtiden og op til nutiden

“WHO IS SHE // WHO AM I” er musik og scenekunst i naturen – vandringer gennem skove og over gravhøje. En musikteateroplevelse og nyfortolkning af stærke kvinder, fortalt med holografi, pyroteknik og kvindekrop i fri bevægelse … en hybrid imellem lyriske sange, elektroniske soundscapes og fløjlsbløde messingblæsere, krydret med rituelle beats rykket op af jordens dyb. PRØV LYDVANDRINGEN >>   VIDEOTRAILER 1 >>  VIDEOTRAILER 2 >>

DE STÆRKE KVINDER UNDER MULDEN
I hverdagen tænker vi måske sjældent over det. Men lige nedenunder parkeringspladsen foran Brugsen i Nr. Broby ligger en kvinde begravet i hestevogn og med drikkehorn. Og under garagen ved foden af Årslev Kirke ligger en kongskvinde med kostelige gravgaver af guld, sølv og bronze fra alverdens lande og med en græsk bjergkrystalkugle i hendes hånd. I kuglen er indgraveret en slags ‘trylleformular’ og et anker – det tidligste kristendomstegn fundet i Danmark hidtil.

HELE VERDEN FINDES PÅ FYN
Det er påfaldende hvordan udviklingen over store områder i verden under oldtiden skete i samme takt. Det vidner om at Danmark aldrig har været isoleret, idet der har været en stor udveksling af ny viden, materielle goder (accessories og køkkenudstyr) og livsfilosofier på kryds og tværs af landegrænser fra syd og øst. Og skal man forstå de fynske kvinder må man inddrage begivenheder i omverdenen fra oldtiden og frem til nu. 10 rigt udstyrede oldtidskvindegrave og øjenåbnende fund fra Fyn skaber basis for musikteaterforestillingen ”WHO IS SHE // WHO AM I”.

DET SIGER PUBLIKUM >>
DET SIGER PRESSEN >>

Foto krystalkugle: Nationalmuseet. Årslevkvindens krystalkugle er fra Grækenland og dateret til 300. e.kr. Det græske ord i bjergkrystalen er et palindrom, der betyder det samme forfra og bagfra: ABLANAQANALBA = du er guden. Man kender dette som en helbredende formular fra flere amuletter. Der ses også et lille anker i Årslevkvindens krystalkugle, som man mener er et symbol fra den tidlige kristendom “gnosticisme”. Det siges at gnosticisterne havde hemmelige overleveringer direkte fra Jesus.

PÅ TIDSREJSE MED PUBLIKUM
Som optakt til teaterforestillingen ”WHO IS SHE // WHO AM I” rejser 3 kunstnere rundt på hele Fyn og laver kreative fortællerworkshops. Med arkæologernes viden drager vi med publikum ud i det fynske land, på marker, igennem skove, over gravhøje på jagt efter de stærke kvinder.

Så hvem var disse tilsyneladende betydningsfulde og stærke kvinder, som blev gravlagt med så fornemme gaver? … I virkeligheden tænkte de måske på nøjagtig samme måde som vi gør i dag? Det vil vi undersøge sammen med publikum!

FOTO & VIDEO FRA DE 9 FAMILIEWORKSHOPS OG
INDSAMLEDE HISTORIER OM DE STÆRKE KVINDER >>

5 UNGE-WORKSHOPS >>

TEATER PÅ DET VILDE ENGDRAG
Historierne om de stærke kvinder, som vi har indsamlet under vores fortællerworkshops, bliver efterfølgende omskabt til en sanselig teaterforestilling. Vi tager udgangspunkt i folks egne historier fra deres eget nære hverdagsliv og perspektiverer det i forhold til en større verdensforståelse.

Publikum føres gennem skove, over gravhøje og marker … og tilbage til Årslevs nye udendørsscene PORTALEN – en smuk træbro, der strækker sig over åen og engdraget nær nogle af disse Oldtidsgravfund. Når mørket sænker sig over den smukke sensommeraften, står tiden stille … eller måske bevæger den sig med lynnets hast på tværs af generationer og tidsaldre. Publikum bliver trukket igennem den gnistrende portal fra mudrede oldtidsgrave og ind i en ny fremtid … en ny kvindetid! WHO IS SHE // WHO AM I er kvindens nye fortælling …

EN ANDERLEDES OPLEVELSE
Forestillingen foregår tildels ude på vandringsruten, hvor du lytter til et soundtrack i dine hovedetelefoner. Vandringen sluttes af med live optræden på en udendørs scene henover det vilde engdrag, hvor oldtidskvinden gik for mere 1.700 år siden.

FORESTILLINGEN KAN OPLEVES
16. – 17. september 2022
PORTALEN – broen til den nye bydel
Stationsvej 69, port 1, 5792 Årslev

Billetpris: 0 kr pr pers (Begrænsede pladser. Bestil nu!)
* Vi ønsker at give publikum den mest optimale oplevelse,
derfor er der begrænsede pladser pr forestilling.
BESTIL BILLETTER >>

FØLG MED PÅ VORES FB-KANAL >>  når vi triller ud med vores kreadage til de 10 fantastiske og rigt udstyrede oldtidsfund på Fyn. Og følg med i skabelsesprocessen af værket.

INSTAGRAM >>

OM KUNSTNERNE

BIRGIT LØKKE Komponist/trommeslager/janitshar
Birgit Løkke komponerer musik til film, teatre samt egne opførelser og har turneret i hele Europa og Norden siden 1993. I 2002 modtog hun Sonnings Musiklegat og drog 3 måneder til Canada for at udforske stilheden. I 2016 komponerede hun musikken til KLINT, opført i Pyramiden i Boesdal som blev nomineret til en Reumert i 2017 for bedste performance. Løkke har været i mesterlærer hos trommeslager Alex Riel fra 1982-93. Foruden sine egne projekter har hun spillet i diverse orkester- og teatersammenhænge som trommeslager og perkussionist. Bl.a. med Savage Rose, Marilyn Mazur mm. Fra 2013-17 har hun fordybet sig i projektet CELL; et forskningsprojekt omkring kræftcellers lyde, i samarbejde med Pasteur Instituttet i Paris.

SE OG LYT TIL BIRGIT LØKKES TIDLIGERE VÆRK URKLANG HER >>

SVEND E KRISTENSEN Dukkemager og dukkefører
Svend har specialiseret sig i at skabe life-sized hyper naturalistiske dukker. Og har optrådt med egne solo forestillinger i Tokyo, Japan, Thailand, Malaysia og hele Europa. Svend E startede sin kunstneriske karriere på den elektroniske musikscene i starten af 80’erne, bevægede sig videre til danse og performance scenen. Uddannede sig endvidere indenfor medievidenskab på Århus Universitet og siden som dukkemager i Japan. I 2013 startede Svend sit eget projektteater ”Sew Flunk Fury Wit”. Og er bl.a. blevet  nomineret til Reumerts Særpris og præmieret af Statens Kunstfond 2016 for STØV en musikdramatisk forestilling, som udover Danmark, har været opført i 5 andre lande.

SE SVEND E KRISTENSENS FORESTILLING “STØV” >>

TINE LOUISE KORTERMAND Komponist/sanger/tekstforfatter/videoscenograf
Visuel kunstner, komponist og sanger Tine Louise Kortermand skaber værker i krydsfeltet mellem sfærisk sang, lyriske tekster og visuelle overraskelser. Hun er uddannet video, lyd og performancekunstner fra Det Fynske Kunstakademi og har bl.a. modtaget H. C. Andersens publikumspris og det 3-årige-arbejdslegat fra Statens Kunstfonds Rytmisk Musikudvalg i 2010. Desuden har hun udgivet plade på Darla Records USA og Quince Records i Japan med RUMSKIB samt optrådt med performance, videoinstallation og musik både i Danmark og udlandet. I 2012 stiftede hun teaterforeningen Nordic Performance Art, hvor igennem hun skaber sine værker i samarbejde med nordiske kunstnere. ”WHO IS SHE // WHO AM I” bliver foreningens 10 års jubilæumsforestilling.

SE OG LYT TIL TINE LOUISE KORTERMANDS TIDLIGERE FORESTILLING TRAKTOR HER >>

RENÉ DAMSBAK Komponist/trompetist/musiker
René Damsbak har komponeret, arrangeret og produceret alt lige fra solo projekter til større bigbands, reklamefilm o.m.a., og har desuden medvirket i adskillige teaterproduktioner på Aarhus Teater, Østre Gasværk, Nørrebro Teater og senest i David Bowie ́s “Lazarus” på Aarhus Teater/Det Kongelige Teater som musiker. Hans hovedinstrument er trompet. Og han spiller derudover flygelhorn, guitar, bas, synth, klaver, elektronik & beats. Er desuden lydstudieejer og underviser i lydproduktion, akustisk som elektronisk musik. Damsbak har studeret på Det Jyske Musikkonservatorium samt Royal Academy of Music, Århus. Han har baggrund både i den klassiske og rytmiske musik.

LYT TIL RENÉ DAMSBAKS TIDLIGERE VÆRKER HER >>

SOFIE CHRISTIANSEN Koreograf og medinstruktør
Koreograf  Sofie Christiansen er uddannet moderne danser fra New York og har arbejdet som koreograf siden 1999. Hun er kunstnerisk leder og stifter af sART Danseteater, som blandet andet blev Reumert nomineret for børne- og unge forestillingen Knud Romers ABC i 2017/18. Sofie Christiansen er koreograf og medinstruktør på ”WHO IS SHE // WHO AM I” forestillingen.

SE MERE OM SOFIE CHRISTIANSEN/sART DANSETEATERS TIDLIGERE FORESTILLINGER HER >>

ØVRIGE MEDSKABERE PÅ WHO IS SHE // WHO AM I

ANE KATRINE KJÆR Kostumer
ALAYA RIEFENSTAHL, LOUISE FUHR OG TINE LOUISE KORTERMAND Scenografi og props
JENS HANSEN / IMAGOLUX Lysdesign og teknik
INGMAR CALEB OG TINE LOUISE KORTERMAND Vandringsrute lyddesign
KEWIN FRIIS KAMELARCZYK Lydvandringsapp tekniker / Geopark
JESPER PEDERSEN OG STEFFEN KAA Byg/teknik
MALENE SAKSKILDE Producent
RICO FELDFOSS Forestillingsfotograf
LOUISE FUHR OG TINE LOUISE KORTERMAND SoMe

VIDENS- OG SPARRINGSPARTNERE
Øhavsmuseet, arkæolog Nicolai Garhøj Larsen. Odense bys museer, arkæolog Mogens Bo Henriksen. Østfyns Museer, arkæolog Malene Refshauge Beck. Langelands Museum, arkæolog: Sigurd Arve Baslund Bohr og Svendborg Museum, arkæolog Katrine Balsgaard Juul.

”WHO IS SHE // WHO AM I” er støttet af
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Region Syddanmarks Kulturpulje, Kulturregion Fyn, A.P.Møller og Hustru Chastine Mc-kinney-Møllers Fond, Augustinus Fonden, Faaborg-Midtfyn Kommune, Statens Kunstfonds Huskunstnerordning, William Demant Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Geopark Det Sydfynske Øhav, Koda Kultur/med støtte fra KODA Kultur og Dansk Komponistforening. Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik – komponisthonorar og arbejdslegater.

Det er magi med eftertanke
Det er overraskelser
Det er nærvær
Det er fællesskab
Det er krop og sind i bevægelse
Det er sanser og følelser
Det er spænding med forløsende slutninger
Det er kunst, der eksisterer i nuet
Så det er derfor du skal være med nu … for det kommer ikke igen