TRAKTOR – nye nordiske ritualer

Home / TRAKTOR – nye nordiske ritualer

Foto: Rico Feldfoss

En TRAKTOR dekoreret med guld- og diamantperler fanger solens stråler og rejser en regnbue af magisk realisme, imens den triller igennem landskabet og graver historier op af den fede muld. Historierne fortalt af de lokale omskabes til musikdramatisk scenekunst & natlige performances.

Inspireret af filosoffen Bakhtins tanker om karnevalet folkets fest er vi i gang med at skabe forestillingen TRAKTOR – Nye Nordiske Ritualer. Det bliver en usædvanlig musikteater forestilling, som ikke kan sammenlignes med nogen anden oplevelse. Det er nordisk mørke, groteske trolde, lyse spacealfe og oversavede damer, der syngende befrier dit sind. Det er cirkusprinsesser, der svinger højt oppe under loftet og skaber poetisk skyggespil. Det er et virtuelt cirkus, der trillede forbi din hoveddør lige før … Det er fiktion bygget på dine egne historier og drømme, så det ligner ikke noget, du har set før.

TRAKTOR-WORSKHOPS PÅ FYN & HITCHHIKING PÅ ISLAND
Kunstneren Tine Louise Kortermand kører rundt i Fåborg-Midtfyn kommune på en guld- og diamant dekoreret traktor fra maj 2019 og et år frem. Undervejs med traktoren besøger hun 17  vidt forskellige familier, hjem og steder og indsamler historier fra folk. Samtidigt rejser den islandske Maria Lilja Thrastardottir på tomlen og indsamler historier ind fra folk oppe i det høje nord. De historier, som folk fortæller til Tine Louise og Maria Lilja bliver omskabt til selve teaterforestillingen, som uropføres forsommeren 2020.

DELTAG I NÆSTE TRAKTOR WORKSHOP (se kalenderen) >> HER

Klik på kortet for at se om traktoren kommer et sted i nærheden af dig

Klik på billederne for fuld størrelse

Foto: Rico Feldfoss

KOM & VÆR MED TIL EN TRAKTOR-WORKSHOP NÆR DIG:
(Opdateres løbende)

TRAKTORWORKSHOP #18 (Alle er velkommen)
Fredag 1. maj 2020
Klokken 11.00-13.30
Carl Nielsens Barndomshjem
Odensevej 2A, 5792 Årslev
Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #17 (Alle er velkommen)
Søndag 24. november 2019
Klokken 14.00-17.00
Galleri Korinth Reventlowsvej 15, Korinth
5600 Faaborg
Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #17 (Alle er velkommen)
Søndag 24. november 2019
Klokken 14.00-17.00
Galleri Korinth Reventlowsvej 15, Korinth
5600 Faaborg
Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #16 (Alle er velkommen)
Fredag den 18. oktober 2019
Klokken 10.00-12.00
Tingcentralen, Efterårsferien
Polymeren, Stationsvej 69, 5792 Årslev

TRAKTORWORKSHOP #15 (Alle er velkommen)
Søndag den 13. oktober 2019
Klokken 10.00 – 14.00
A! Festival, Akureyri / Island
Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #14 (Privat arrangement)
Torsdag den 3. oktober 2019
Søbysøgård, Nr. Søby

TRAKTORWORKSHOP #13 (Alle er velkommen)
Søndag den 22. september 2019 
Klokken 11.00-14.00
Guldtraktor & høstfest Polymeren (her >>)
Stationsvej 69, 5792 Årslev

TRAKTORWORKSHOP #12 (Privat arrangement)
Søndag den 8. september 2019
Lars og Annette, Egeskov

TRAKTORWORKSHOP #11 (Privat arrangement)
Lørdag den 7. september 2019
Dansk – Tamilsk Venskabsforening, Nyborg

TRAKTORWORKSHOP #10 (Alle er velkommen)
Fredag den 30. august 2019

Klokken 9.30-11.30

TRAKTORWORKSHOP #09 (Privat arrangement)
Torsdag den 29. august 2019
Pilegården, Palleshavevej

TRAKTORWORKSHOP #08 (Privat arrangement)
Søndag den 25. august 2019
Tommy, Vester Hæsinge

TRAKTORWORKSHOP #07 (Alle er velkommen)
Fredag den 16. august 2019
Klokken 15.00-17.00
Byens rum ved Rudme Friskole (her >>)
Rudmevej 99, 5750 Ringe

TRAKTORWORKSHOP #06 (Alle er velkommen)
Lørdag den 10. august 2019
Klokken 9.30-12.00
LIV I STATIONEN (her >>)
Stationsvej 4, 5750 Ringe

TRAKTORWORKSHOP #05
Fredag den 28. juni 2019
Årslev børnehave

TRAKTORWORKSHOP #04 (Alle er velkommen)
Onsdag den 12. juni 2019
Riga Performance Festival,
Letland Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #03 (Alle er velkommen)
Lørdag den 8. juni 2019
Håstrup Festival, 5600 Fåborg
Haastival.dk Se mere >>

TRAKTORWORKSHOP #02
Søndag den 2. juni, 2019
Gartneren Peder, Fjellebrovej

TRAKTORWORKSHOP #01 (Alle er velkommen)
Lørdag den 25. maj 2019
Kulturdag – Polymeren
Stationsvej 69, 5792 Årslev

TRAKTOREN triller ind på gårdspladsen foran dit hus, festival eller forsamlingsted. Bagpå traktoren er et musikskab. Inde i skabet synger den oversavede dame om at være anderledes. Hun springer ud af skabet og opfordrer folk til at lægge mobilen til side for at mødes omkring stuebordet og fortælle deres egen historie, imens der klippes, klistres og laves masker. For der skal varmes op til karnevalet …

OPLEV KUNSTEN INDEFRA & FØLG MED PÅ VORES TRAKTOR-KANAL
NÅR VI RULLER UD MED TRAKTOREN …
På vores egen TRAKTOR kanal (et nyhedsbrev) fortæller vi om forunderlig kunst, tankerne bag det, lydbidder fra vores produktion, mødet med de lokale og deres tanker om kunst (lige fra Caroline på 4 år til Else på 90). Vi poster løbende korte videoer, fotos og små lækre visuelle fortællinger på FB og Instagram. Meld dig ind i vores gruppe og følg med i, hvordan værket bliver til og hvornår traktoren kommer forbi et sted i nærheden af dig:

FACEBOOK >>

YOU TUBE >>

INSTAGRAM  >>

Her er en kort præsentationsvideo af de 6 kunstnere, som igennem et år er med til at skabe TRAKTOR forestillingen

TRAKTOR – NYE NORDISKE RITUALER
En forestilling co-created af 6 kunstnere fra Danmark, Island, Norge og Sverige
Scenekanten er nedbrudt og musikperformerne optræder imellem publikum. Inspireret af gamle nordiske ritualer såsom shaman-, høst-, karnevals- og kirke-ritualer inddrages publikum i humoristiske lege. Publikum vil således opleve kunsten på nært hold, og kunne gå rundt inde i scenografien imellem musikerne og en installation af papirguirlander, der skaber skyggespil på væggene imellem nedslåede fastelavnstønder og farvestrålende konfetti.

Foto: Rico Feldfoss

KARNEVALSTEMA – transformation & ny identitet
I karnevallet er det værdsat at være anderledes. Når vi tager en maske på i karnevalets humoristiske univers, sænker vi vores barrierer. Vi kan genopfinde os selv.
 Når vi tager en maske på, kan vi blive præcis den, som vi har lyst til at være; den ny verdensborger. TRAKTOR er en teaterforestilling, som sætter fokus på forskellighed og sameksistens.

Den russiske filosof Bakhtin skriver:
”Karnevalet er et spirituelt sted, hvor der er plads til idealernes verden. Karnevalet er folkets andet liv: for en kort tid træder folket ind i fællesskabets, frihedens, lighedens og overflodens rige. Karnevallet kan vende verden på hovedet og virke som ventil. Karnevalssprogets symboler er fyldt med forandringens og fornyelsens patos. Ved at klæde sig ud som fx monark opløser man rangordenen og kan blive genfødt til nye menneskelige relationer”.

OM KUNSTNERNE

MIRA LEONARD & ESMERALDA NIKOLAJEFF (S)

Den dynamiske trapez duo … bestående af de 2 unge kvinder, Mira Leornard og Esmeralda Nikolajeff graduerede for nylig fra DOCH, University of Dance og Circus. De har skabt et eksplosivt udtryk med støvede effekter … uden frygt for at falde. Siden de var børn, har de optrådt sammen på trapezen og skabt deres helt eget personlige udtryk. Deres acts er fulde af craziness, humor, female power og ynde. De optræder også på gulvet med håndstand, dans og akrobatik. Når de indtager rummet kan man forvente sus i maven og vildskab.

Mira og Esmeraldas website http://miraandesmeralda.se

LIVE JOHANSSON (N/DK)

Cellist og komponist Live Johansson er uddannet fra solistklasse, Syddansk Musikkonservatorium hos Prof. Niels Ullner. Hun optræder jævnligt som solist rundt om i hele Danmark, og er derudover eftertragtet kammermusiker i både Norge, Sverige og Danmark. De sidste par år har hun derudover spillet meget ny opera, og turnéret rundt i hele Danmark. Live er også en erfaren og meget eftertragtet musiker i det rytmiske musikmiljø, og er grundlægger af ensemblet LiveStrings, og har optrådt sammen med en lang række af de førende danske rytmiske musikere.

Live spiller solo: https://www.youtube.com/watch?v=jd6L7043sYE&feature=youtu.be
Se mere på: www.livestrings.dk

TINE LOUISE KORTERMAND (DK)

Visuel kunstner, komponist og sanger Tine Louise Kortermand skaber værker i krydsfeltet mellem sfærisk sang, lyriske tekster og visuelle overraskelser. Hun er uddannet video, lyd og performancekunstner fra Det Fynske Kunstakademi og har bl.a. modtaget H. C. Andersens publikumspris og det 3-årige-arbejdslegat fra Statens Kunstfonds Rytmisk Musikudvalg i 2010. Desuden har hun udgivet plade på Darla Records USA og Quince Records i Japan med RUMSKIB samt optrådt med performance, videoinstallation og musik både i Danmark og udlandet. Seneste performances på bienalen Exchange Rates i NY, hvor hun improviserede vuggeviser til publikum. Og på festivalen Susax Expo i Kroatien i 2018 med værket WEAR ME, som blev anmeldt med ordene; “Når hun synger,  forvandler hun sig til et instrumentvæsen …”. Tildelt 6/6 stjerner i FS ****** .
Tine Louise Kortermands Kirsebærlirekasse:
http://kortermand.dk/cherries_dk/frameset2.html

NICOLAI KORNERUP (DK)

Komponist Nicolai Kornerup er uddannet pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium, og spiller de fleste klaver og strenge instrumenter. Han er en del af klezmerbandet Mames Babegenush der har spillet over hele verden, heriblandt Carnegie Hall i NY og netop udgivet deres femte plade. Han er halvdelen af den elektroniske duo AyOwA, og producerer musik sammen med bla. Kwamie Liv. Han har skrevet strygerarrangementer til en masse forskellige kunstnere heriblandt, Perfume Genius, DR Pigekor, Jacob Bellens og arbejder i tæt samarbejde med Live Johansson.

AyOwA – Eremit – s0201 (Musik af Nicolai Kornerup / AyOwA)

MARIA LILJA THRASTARDOTTIR (IS)

Journalist, forfatter og aktivist Maria Lilja Thrastardottir grundlagde “Slut Walk” på Island – en bevægelse imod seksuel vold. “Slut Walk” er vokset til én af ​​Reykjaviks største begivenheder. De sidste seks år har hun hovedsagelig arbejdet i medierne som efterforskende journalist på Islands største avis Frettabladid. Siden fortsatte hun i broadcast-genren og blev tv-reporter på Islands Kanal 2 News. Samtidigt havde hun sit eget radioprogram, der fokuserede på kvinder i musikken. Hun tog en lille pause fra journalistik i begyndelsen af 2014 og fungerede som kampagnechef for Mr. Dagur B. Eggertsson, der blev borgmester i Reykjavik. Senere samme år co-foundede og redigerede hun et musikmagasin for den islandske musikscene. Sidste år offentliggjorde hun sin første bestsellerbog på Island og har netop færdigskrevet efterfølgeren.

SOFIE CHRISTIANSEN (DK)

Koreograf  Sofie Christiansen er uddannet moderne danser fra New York og har arbejdet som koreograf siden 1999. Hun er kunstnerisk leder og stifter af sART Danseteater, som blandet andet blev Reumert nomineret for børne- og unge forestillingen
 Knud Romers ABC i 2017/18. Sofie Christiansen er koreograf og medinstruktør på TRAKTOR forestillingen.

Se mere om hendes tidligere danseforestillinger her http://sartdanseteater.dk/

TRAKTOR – Nye Nordiske Ritualer er støttet af:
Statens Kunstfonds Musikdramatiske Udvalg, Scenekunst – Internationale aktiviteter, Projektstøtteudvalg for Billedkunst, Huskunstnerordning, Nordisk Kulturfond, Augustinus Fonden, Dansk Komponistforening / Koda Kultur, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Faaborg-Midtfyn Kommune, Odense Kommune Kultur/Åben skole, Det Obelske Familiefond, Nordea-fonden og Dynamo – Workspace for circus & performing arts.

NORDISK SAMARBEJDE IMELLEM
A! Performance Festival (IS), List fyrir alla (IS), Riga Performance Festival (LV) og Nordic Performance Art (DK)

Det er magi med eftertanke
Det er overraskelser
Det er nærvær
Det er fællesskab
Det er krop og sind i bevægelse
Det er sanser og følelser
Det er spænding med forløsende slutninger
Det er kunst, der eksisterer i nuet
Så det er derfor du skal være med nu … for det kommer ikke igen