TRAKTOR – nye nordiske ritualer

Home / TRAKTOR – nye nordiske ritualer

Foto: Rico Feldfoss

En TRAKTOR dekoreret med guld- og diamantperler fanger solens stråler og rejser en regnbue af magisk realisme, imens den triller igennem landskabet og graver historier op af den fede muld. Historierne fortalt af de lokale omskabes til musikdramatisk scenekunst & natlige performances.

Inspireret af filosoffen Bakhtins tanker om karnevalet folkets fest er vi i gang med at skabe forestillingen TRAKTOR – Nye Nordiske Ritualer.
Det bliver en usædvanlig musikteater forestilling, som ikke kan sammenlignes med nogen anden oplevelse. Det er nordisk mørke, groteske trolde, lyse spacealfe og oversavede damer, der syngende befrier dit sind. Det er cirkusprinsesser, der svinger højt oppe under loftet og skaber poetisk skyggespil. Det er et virtuelt cirkus, der trillede forbi din hoveddør lige før … Det er fiktion bygget på dine egne historier og drømme, så det ligner ikke noget, du har set før.

TRAKTOR-WORSKHOPS PÅ FYN
& HITCHHIKING PÅ ISLAND 

Kunstneren Tine Louise Kortermand kører rundt i Fåborg-Midtfyn kommune på en guld- og diamant dekoreret traktor fra maj 2019 og et år frem. Undervejs med traktoren besøger hun 14  vidt forskellige familier, hjem og steder og indsamler historier fra folk. Samtidigt rejser den islandske Maria Lilja Thrastardottir på tomlen og indsamler historier ind fra folk oppe i det høje nord.

De historier, som folk fortæller til Tine Louise og Maria Lilja bliver omskabt til selve teaterforestillingen, som uropføres forsommeren 2020.

Klik på kortet for at se om traktoren kommer et sted i nærheden af dig

KOM & VÆR MED TIL DEN FØRSTE TRAKTOR-WORKSHOP:
Kulturdag – Polymeren, Stationsvej 69, 5792 Årslev
Lørdag den 25. maj 2019 kl 12.30

TRAKTOREN triller ind på gårdspladsen foran dit hus, festival eller forsamlingsted.
Bagpå traktoren er et musikskab. Inde i skabet synger den oversavede dame om at være anderledes. Hun springer ud af skabet og opfordrer folk til at lægge mobilen til side for at mødes omkring stuebordet og fortælle deres egen historie imens der klippes, klistres og laves masker. For der skal varmes op til karnevalet …

Måske var du én af dem som donerede til crowdfunding af traktoren?
Takket være dig og fondene (som du kan se nederst) er vi parate til at gå i gang. Vi har fundet den perfekte gamle traktor. En Fordson Dexta fra 1962. Følg med når den bliver sat i stand, malet guldfarvet og diamantbesætningen kommer på …

OPLEV KUNSTEN INDE FRA &
FØLG MED PÅ VORES TRAKTOR-KANAL

NÅR VI RULLER UD MED TRAKTOREN …
Vi laver vores egen TRAKTOR kanal (et nyhedsbrev), der fortæller om forunderlig kunst, tankerne bag det, lydbidder fra vores produktion, mødet med de lokale og deres tanker om kunst (lige fra Caroline på 4 år til Else på 90). Vi poster løbende korte videoer, fotos og små lækre visuelle fortællinger på FB og Instagram.

Meld dig ind i vores gruppe og følg med i, hvordan værket bliver til
og hvornår traktoren kommer forbi et sted i nærheden af dig:

FACEBOOK >>
YOU TUBE >>
INSTAGRAM  >>

Her er en kort præsentationsvideo af de 5 kunstnere,
som igennem et år er med til at skabe TRAKTOR forestillingen

TRAKTOR – NYE NORDISKE RITUALER
En forestilling co-created af 5 nordiske kunstnere fra Danmark, Island og Sverige
Scenekanten er nedbrudt og musikperformerne optræder imellem publikum. Inspireret af gamle nordiske ritualer såsom shaman-, høst-, karnevals- og kirke-ritualer inddrages publikum i humoristiske lege. Publikum vil således opleve kunsten på nært hold, og kunne gå rundt inde i scenografien imellem musikerne og en installation af papirguirlander, der skaber skyggespil på væggene imellem nedslåede fastelavnstønder og farvestrålende konfetti.

Foto: Rico Feldfoss

KARNEVALSTEMA – transformation & ny identitet
I karnevallet er det værdsat at være anderledes. Når vi tager en maske på i karnevalets humoristiske univers, sænker vi vores barrierer. Vi kan genopfinde os selv.
 Når vi tager en maske på, kan vi blive præcis den, som vi har lyst til at være; den ny verdensborger. TRAKTOR er en teaterforestilling, som sætter fokus på forskellighed og sameksistens.

Den russiske filosof Bakhtin skriver:
”Karnevalet er et spirituelt sted, hvor der er plads til idealernes verden. Karnevalet er folkets andet liv: for en kort tid træder folket ind i fællesskabets, frihedens, lighedens og overflodens rige. Karnevallet kan vende verden på hovedet og virke som ventil. Karnevalssprogets symboler er fyldt med forandringens og fornyelsens patos. Ved at klæde sig ud som fx monark opløser man rangordenen og kan blive genfødt til nye menneskelige relationer”.

INSTAGRAM @nordicperformanceart (Følg med i vores traktorworkshops & skabelsen af værket)

OM KUNSTNERNE

MIRA LEONARD & ESMERALDA NIKOLAJEFF (S)
Den dynamiske trapez duo
… bestående af de 2 unge kvinder, Mira Leornard og Esmeralda Nikolajeff graduerede for nylig fra DOCH, University of Dance og Circus. De har skabt et eksplosivt udtryk med støvede effekter … uden frygt for at falde. Siden de var børn, har de optrådt sammen på trapezen og skabt deres helt eget personlige udtryk. Deres acts er fulde af craziness, humor, female power og ynde. De optræder også på gulvet med håndstand, dans og akrobatik. Når de indtager rummet kan man forvente sus i maven og vildskab.

Mira og Esmeraldas website
http://miraandesmeralda.se

IDA BACH JENSEN (DK)
Komponist og bassist Ida Bach Jensen har igennem de sidste 20 år skabt musik til koncerter, dans, teater, historiefortælling og en lang række nordiske dokumentarfilm. Hun har blandt andet optrådt med Martin Hall, mezzosopran Andrea Pellegrini, Majbritte Ulrikkeholm og historiefortæller Vigga Bro. Hun har opført sin musik på Takkelloftet på Operaen, Statens Museum for Kunst, Fokus Video Festival i Nikolaj Kunsthal, Chambertronica Festival (Sveriges Radio), Wundergrund Festival, CPH Jazz Festival, Vinterjazz Festival, Charlottenborg Kunsthal, Københavns Musikteater og Kanonhallen.

Ida Bach Jensen og den 236 år gamle bas
https://youtu.be/0RzlBX_5XxY

TINE LOUISE KORTERMAND (DK)
Visuel kunstner, komponist og sanger
Tine Louise Kortermand skaber værker i krydsfeltet mellem sfærisk sang, lyriske tekster og visuelle overraskelser. Hun er uddannet video, lyd og performancekunstner fra Det Fynske Kunstakademi og har bl.a. modtaget H. C. Andersens publikumspris og det 3-årige-arbejdslegat fra Statens Kunstfonds Rytmisk Musikudvalg i 2010. Desuden har hun udgivet plade på Darla Records USA og Quince Records i Japan med RUMSKIB samt optrådt med performance, videoinstallation og musik både i Danmark og udlandet. Seneste performances på bienalen Exchange Rates i NY, hvor hun improviserede vuggeviser til publikum. Og på festivalen Susax Expo i Kroatien i 2018 med værket WEAR ME, som blev anmeldt med ordene; “Når hun synger,  forvandler hun sig til et instrumentvæsen …”. Tildelt 6/6 stjerner i FS ****** .
Tine Louise Kortermands Kirsebærlirekasse:
http://kortermand.dk/cherries_dk/frameset2.html

MARIA LILJA THRASTARDOTTIR (IS)
Journalist, forfatter og aktivist Maria Lilja Thrastardottir grundlagde “Slut Walk” på Island – en bevægelse imod seksuel vold. “Slut Walk” er vokset til én af ​​Reykjaviks største begivenheder. De sidste seks år har hun hovedsagelig arbejdet i medierne som efterforskende journalist på Islands største avis Frettabladid. Siden fortsatte hun i broadcast-genren og blev tv-reporter på Islands Kanal 2 News. Samtidigt havde hun sit eget radioprogram, der fokuserede på kvinder i musikken. Hun tog en lille pause fra journalistik i begyndelsen af 2014 og fungerede som kampagnechef for Mr. Dagur B. Eggertsson, der blev borgmester i Reykjavik. Senere samme år co-foundede og redigerede hun et musikmagasin for den islandske musikscene.
Sidste år offentliggjorde hun sin første bestsellerbog på Island og har netop færdigskrevet efterfølgeren.

SOFIE CHRISTIANSEN (DK)
Koreograf
  Sofie Christiansen er uddannet moderne danser fra New York og har arbejdet som koreograf siden 1999. Hun er kunstnerisk leder og stifter af sART Danseteater, som blandet andet blev Reumert nomineret for børne- og unge forestillingen
 Knud Romers ABC i 2017/18. Sofie Christiansen er koreograf og medinstruktør på TRAKTOR forestillingen.

Se mere om hendes tidligere danseforestillinger her
http://sartdanseteater.dk/

TRAKTOR – Nye Nordiske Ritualer er støttet af
Statens Kunstfond – Musikdramatiske Udvalg, Projektstøtteudvalget for Billedkunst, Augustinus Fonden, Dansk Komponistforening / Koda Kultur / with support from KODA Culture, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Faaborg-Midtfyn Kommune, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfonds Huskunstnerudvalg, Nordisk Kulturfond. Nordisk samarbejde imellem A! Performance Festival, Island, Riga Performance Festival, Letland og Nordic Performance Art, Danmark.

Det er magi med eftertanke
Det er overraskelser
Det er nærvær
Det er fællesskab
Det er krop og sind i bevægelse. Det er sanser og følelser
Det er spænding med forløsende slutninger
Det er kunst, der lever i nuet

… Så det er derfor du skal være med nu, for det kommer ikke igen.